2 Şubat 2012 Perşembe

Siyah Kuğu'nun Büyüsü




Dün gece izlediğim filmi tanıtacağım. Muhtemelen çoğunuz izlemişsinizdir. Ama ben çok beğendim. Psikolojik gerilim tadında harika bir film bence. Çok etkilendim. Önce kısaca bir bilgi vereyim.

Yönetmen: Darren Aronofsky
Oyuncular: Mila Kunis, Natalie Portman, Winona Ryder, Vincent Cassel, Sebastian Stan
Tür: Drama
Yapım Yılı: 2010 
Senaryo: Mark Heyman, Andres Heinz
Yapım Ülkesi: ABD
Orijinal Adı: Black Swan

Çok yetenekli bir balerin olan Nina annesi Erica ile yaşamaktadır. Oyun yönetmeni Thomas yeni sezonda “Kuğu Gölü”nün baş balerini Beth’yi değiştirmeye karar verir ve ilk tercihi de Nina’dır. Balenin, Beyaz Kuğu ile Siyah Kuğuyu aynı anda canlandırabilecek birine ihtiyacı vardır. Nina’nın yeni rakibi Leroy’u etkilemeyi başarmıştır. İki genç dansçı arasındaki rekabet garip bir arkadaşlığa dönüşürken Nina’nın karanlık tarafı da ortaya çıkmaya başlar.

Filmin aldığı ödülleri ve övgüleri sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Sanırım en iyi kadın ödülü almış Natalie Portman. Bazıları filme sadece cinsellik yönünden baksa da konu ve oyunculuk itibariyle iyi olduğunu söylebilirim. Natalie Portman bu film için 6 ay boyunca günde 8 saat bale çalışmış. Ve 9 kilo vermiş. Her ne kadar bu ödül almak için efektlenmiş hali ortaya çıkarılsa da oyunculuğu yeter. Bakışlar, mimikler, o hırsı ve de hüznü çok iyi yansıtmış. O tırnak etini soyduğu sahne ve daha fazlası yaşatır gibi. Müzikler zaten kulaktan silinmeyecek türden, bilenler bilir. Hani bu filme yüzeysel bakıp derinliğindeki bilinaçltı hisleri görmeyenler beğenmiyor, bunu fark ettim. 
Nina'nın annesi ile iletişimsizliği, annesinin disiplini, kendi yapamadıklarını ona yaptırırken kontrolü elden bırakamaması, Nina'nın Hocası ve Lilly ile olan ilişkisi... Mekanların kızın dönüşmek üzere olduğu siyah kuğuyu yansıtır derecede karanlık olması, parmaklarını kanatması, yere düşmesi... Her şey... Bence içimizde var olan bir şeyleri açığa çıkarıyor. 

Demem o ki,
ben beğendim. Tavsiye edebileceğim bir film.
Ama sonra izleyip de "vay efendim, bu nası filmdi? Vaktimi harcadım. Çok sıkıcı." şu bu demeyin. 
Sanat yönü ağırlıkta. 

Filmden görüntüler;







Şu sayfayı da okumanızı tavsiye ederim. Daha fazlasını merak edenler için...

11 yorum:

  1. Benim de çok etkilendiğim bir filmdi. Hırsın, saplantının, kendini sürekli bastırmanın ve sınırlamanın sonuçlarını çok güzel anlatan bir filmdi.
    Çocuklarımızı yetiştirirken ne kadar dikkat etmeliyiz değil mi? Bu benim bir anne olarak çıkardığım sonuçlardan biriydi zira kanımca Nina'yı annesinin hırsı o hale getirdi.

    YanıtlaSil
  2. Esra, evet, aslında bu birçok ailede var. Kendi yapamadıkları şeyleri bize yaptırmak isterler. Böylece hayatı görememiş, ayakları yere basmayan çocuklar yetişir. Maalesef. Oysa Zıtlıkların dengesi lazım.
    Teşekkürler yorumun için de.
    Can'ın inşallah istediğin gibi bir evlat olur.

    YanıtlaSil
  3. Çok severek izledigim bir filmdi. İnsan hırslarının, estetigin, müzigin tavan yaptıgı, mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biri..

    YanıtlaSil
  4. kesinlikle çok güzel bi film. Natalie Portmanda çok iyi oynamış.
    -
    hemera

    YanıtlaSil
  5. ben de çok beğendim ve hiç sıkılmadan izledim

    YanıtlaSil
  6. Aslı, hemera ve gülümse, katılıyorum sizlere. Hiçbir şey kaybettirmez hatta kazandırır. İzleyin, izletin derim :D

    YanıtlaSil
  7. büyük bi natalie portman hayranı olduğumdan filmin çıkışını beklemem inanılmaz zor olmuştu. hatta gidip dvdsini bile almıştım ahaha. cidden çok güzel bi filmdi özellikle sonu falan ben baya beğenmiştim :D

    YanıtlaSil
  8. seymsomething, ben biraz geç kalmışım. Şimdi izlemediklerimi telafi etmeye çalışıyorum. :)
    Ben de bayağı beğendim.

    YanıtlaSil
  9. Filmin sonu beni çok etkilemişti.Ve...Natalie Portman son yıllarda oyunculuğuyla beni etkileyen tek hollywood yıldızıdır.Karakter oyuncusu olarak nirvanaya çıktığını bu filmle düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Siyah Kuğu, ben de film hakkında araştırma yaparken denk geldim sana biliyor musun? Tevafuk oldu. :D
    Oyunculuğu harika evet. Sonuna kadar hak ediyor bence.

    YanıtlaSil
  11. bir başka blogda yorum yaparken öylesine, nasıl aldığımı bilmediğim bu rumuz karşısında doğrusu karşılaşmamız tesadüf olmuş senin için Firari yolcu:-)Filmi izlemiştim ama aman aman bulmamıştım.Sadece Tchavsky'nin eserinden esinlenerek merak ederek izlemiştim.Oyunculuklarını beğenmemin dışında çok da gerildim.Ki, ben aslında bu kadar çok gerilimi de seven biri değilim.Filmin sonu hatrına izlenir bana kalırsa ama film için abartılı beğeni cümlelerini telaffuz edemeyeceğim.Bir natalie portman izleyecek olursanız v for venddetta'yı da izleyebilirsiniz derim ben:)

    YanıtlaSil

Her fikir değerlidir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...